Brand Controll Rooms

Inrichting controlekamer gas- en oliebedrijf NAM

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) stuurt haar bedrijfsactiviteiten voortaan aan vanuit een nieuwe, centrale controlekamer: het Hoogzand Coördination & Dispatching Center (HCDC). Wij zijn gevraagd voor de engineering en productie van het benodigde maatwerkmeubilair.

De NAM – een organisatie van Shell en ExxonMobil, die zich bezighoudt met de productie van aardgas en aardolie was gewend te werken vanuit meerdere controlekamers: het Production Coördination Center (PCC) in Hoogzand en het Assen Control Dispatching Center (ACDC). Wegens ontwikkelingen in de organisatie was het wenselijk deze centrales onder te brengen in één centrale ruimte. Albert Meijering, Team Lead PCC & Shift, Asset Groningen: “De ruimte is ontworpen door human factors adviesbureau ErgoS. In het ontwerp waren alle maten van het benodigde meubilair al vastgelegd. Brand Control Rooms bleek als beste in staat dit maatwerkmeubilair voor ons te produceren tegen een scherpe prijs, waardoor de keuze op hen is gevallen.”

24/7 werkplekken

Omdat HCDC een samenvoeging is van meerdere werkplekken, wordt er intensiever met elkaar samengewerkt. Om de operators hierin te kunnen faciliteren, waren er 6 optimaal ingerichte werkstations noodzakelijk. Deze eis hebben wij ingewilligd met 6 Focus Desk II-tafels. Albert: “De Focus Desk II past goed bij ons. Gezien de vorm van het tafelblad was het mogelijk steeds twee controle desks aaneen te schakelen. We hebben nu 3 grote werkplekken langs 3 wanden van de controlekamer, met per werkplek ruimte voor 2 operators.” 

24/7 meubilair op maat

Naast de controle desks leverden wij het overige gewenste maatwerk. Albert: “In de ruimte is een vergadertafeltafel opgenomen met twee roestvrijstalen poten, die eruitzien als gaspijpen en waarvan er één door het tafelblad omhoogloopt. Hieraan is een 75 inch presentatiescherm bevestigd. Er wordt een extra raam gesuggereerd door middel van een akoestisch paneel in houten omkadering met full colour print van het gasoverslagstation dat zich daadwerkelijk achter de wand bevindt.” Verder worden de aaneengeschakelde controle desks van elkaar gescheiden door op maat gemaakte roltafels en is de werkplekverlichting geïntegreerd in decoratieve, zwevende elementen, die aan het plafond zijn gemonteerd. Deze elementen hebben dezelfde vorm als de werkbladen van de Focus Desks. Albert: “Voor dit alles is door Brand Control Rooms een keurig ontwerp gemaakt.” 

Monitordraagsystemen

Naast de vastgelegde maatvoeringen, waren er veel Arbo-technische eisen om rekening mee te houden. Albert: “Normaal gesproken volstaan 24 inch monitoren. Aan onze controle desks moesten in hoogte verstelbare 49 inch monitoren worden bevestigd. Daarom moesten de desks worden uitgevoerd met speciale monitorbeugels.” Omdat de Focus Desk II hier meer dan voldoende ruimte aan biedt, was dit geen enkel probleem. De monitordraagsystemen van de desks worden afgeschermd door decoratieve, akoestische panelen die – samen met het overige meubilair – zijn geproduceerd in een unieke kleurstelling, passend binnen het ontwerp van ErgoS.

Omdat de toegang tot de controlekamer vrij smal is, moest een deel van het meubilair on-site worden geassembleerd, conform de strenge eisen die van kracht zijn in beveiligde ruimtes als het HCDC. De controlekamer is succesvol opgeleverd en naar tevredenheid in gebruik genomen. De NAM en wij kijken terug op een mooie samenwerking. Albert: “Brand Control Rooms sloot goed aan op onze wensen. We zijn van tevoren bij ze langs geweest om alle mogelijkheden te bespreken en van daaruit is een uitstekende samenwerking ontstaan met over en weer prettige contacten.”

Op zoek naar een andere maatwerk oplossing?

Onze effectieve aanpak is erop gericht u van offerte tot oplevering te ontzorgen; wij dragen de volledige verantwoordelijkheid voor de planning, uitvoering en realisatie van het project.
Onze turnkey aanpak
Op zoek naar een andere maatwerk oplossing?
Toegepaste producten